Strobaal Moestuin
  • Home
  • Strobaal Moestuin maken
    • Aanleg
    • Plantensoorten?
    • Voor- en nadelen
    • Forum
    • Blog
  • Strobaal Moestuin kopen
  • Contact

INterview Met LEOBELLEN.nl

6/18/2015

1 Reactie

 

Tuinieren Light: de strobaal moestuin Een lichtere ondergrond voor je moestuin.

Het volgende artikel is geschreven door Stef Snakkers van Leobellen.nl

Van volkstuin tot verticaal tuinieren: het hebben van een moestuin kan in alle soorten en maten. Zo kan je ook een moestuin beginnen in een strobaal. Diederik Theunissen was zo onder de indruk van het gemak en de voordelen hiervan dat hij besloot dit concept met de rest van Nederland te delen.

“Vorig jaar was ik op zoek naar een manier om een moestuin te kunnen beginnen op mijn keukendak” vertelt Diederik. Het grootste probleem was echter dat het gewicht van tuingrond simpelweg te veel was voor mijn dak. Per toeval ontdekte ik via een tijdschrift de strobaal moestuin, waarbij je een strobaal zo’n twee maanden voorbereidt tot bodem voor je moestuin. Ik dacht, dat kan vast ook op een keukendak, een strobaal is namelijk een stuk lichter dan een hoop tuinaarde.”

Diederik onderhield zijn strobaal en kwam tot de conclusie dat onder andere courgette, tomaat, peper en paprika in rap tempo groeiden. “Vooral de waterhuishouding van de strobaal is ideaal. Stro houdt water vast maar het teveel aan water loopt er zo doorheen. Het dak blijft daardoor wel afwateren waardoor water zich niet op je dak verzamelt en ook hiermee gewicht beperkt blijft.

Doordat het stro composteert krijg je een luchtige humusrijke voedingsbodem. Eigenlijk ben je aan het tuinieren op een composthoop. Daarnaast brengt de strobaal bijna geen onkruid voor omdat die van nature niet in de stro voorkomt. Een voordeeltje voor de moestuinliefhebber met een stramme rug is dat je automatisch een verhoogt tuinbed hebt. Een strobaal is ongeveer 50cm hoog.

Volgens Diederik zitten er ook nadelen aan de strobaal moestuin. “De bodemsamenstelling is niet direct ideaal te noemen. De strobaal moet gecomposteerd worden, maar er gaat een paar weken bemesting overheen voordat het zo ver is. Ook de houdbaarheid van de strobaal moestuin laat nog wat te wensen over: “Na een jaar is de strobaal opgebruikt en moet er weer een nieuwe worden voorbereid. Het proces moet dus wel ieder jaar opnieuw op gang worden gebracht. Voordeel is wel dat je met het weggooien van de oude strobalen ook het ongedierte en dergelijke wegdoet.

Vergis je echter niet: ook bij een ‘gewone’ moestuin is flink wat voorbereiding nodig: “Veel (beginnende) hobbyisten denken dat een zak tuinaarde en wat mest voldoende is om een moestuin te beginnen, maar niets is minder waar. Afhankelijk van de soorten gewassen die je wilt planten zijn verschillende grond- en mestsoorten nodig, die ook weer op hun eigen manier bewerkt moeten worden.”

Als je kijkt naar de groenten die het bij Diederik goed deden: courgette, paprika, peper en tomaat. Zie je bijvoorbeeld bij paprika en peper dat de grond na vier tot zes weken iedere week bemest moet worden. Dit moet gedaan worden met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten. Bij tomaten heb je zelfs  speciale meststof, die je ook weer regelmatig zal moeten toevoegen aan de aarde. Zo zie je maar dat het voorbereiden en onderhouden van een normale aarde tot een moestuin net zo veel werk kan zijn als het voorbereiden van een strobaal moestuin.


Om de hobbyist maanden van voorbereiding te besparen gaat Diederik eind 2015 vierkante meter strobaal moestuinen ontwikkelen. Een bijzondere en leuke, makkelijk te verplaatsen moestuin te bestellen via zijn website www.strobaalmoestuin.nl. Deze moestuin is al helemaal voorbereid, zodat je alleen nog maar hoeft te planten wat je dat seizoen wil oogsten. Geen bemesting of moeite met vervuilde grond, gewoon planten en genieten van wat de strobaalmoestuin je aanbiedt!”
1 Reactie

Het Seizoen is begonnen!

3/10/2015

1 Reactie

 
Het is zover! Ik ben een dag bezig geweest om de strobalen van het vorige seizoen weg te halen en de nieuwe te plaatsen. Maarrr.. nu kan ik aan de slag. 

Het viel me op dat de 'oude' strobalen vol zaten met wormen maar geen slak te zien. Goed nieuws!! helaas zag ik wel allemaal kleine slakjes onder mijn pallet looppad. Te begrijpen, het is een mooi nat en warm plekje. als ze komend seizoen maar bij de strobalen uit de buurt blijven. Ik heb goede hoop.

Het composteer ritueel kan beginnen. Dit jaar ga ik op twee plekken aan de gang. Ook bij mijn werkgever, restaurant 'eten bij De vereeniging', liggen twee strobalen op de binnenplaats. Leuk voor de verse kruiden die ik als kok gebruik in de keuken.

Ben je ook bezig met een strobaal moestuin? Ik hoor graag van jouw verhaal en ervaringen. En gebruik vooral mijn stappenplan voor een goed resultaat.

1 Reactie

Stadstuinieren

12/31/2014

4 Reacties

 
Afgelopen week kreeg ik een mail of mijn website vermeld mag worden in een magazine over stadstuinieren. NAtuurlijk heb ik daar positief op gereageerd. Leuk!

In februari wordt mijn website genoemd in de rubriek 'leesvoer' van het magazine 'Cashew Stadstuinieren'.
Het is zeker de moeite waard even op hun website te kijken. www.CashewStadstuinieren.nl

4 Reacties

Einde seizoen

12/8/2014

4 Reacties

 
Het seizoen is voor mij op zijn einde. Er zijn vast nog wat wintergroenten te kweken in de strobalen. ik focus me nu liever op volgend jaar. 

Heb even zitten twijfelen of ik de strobalen nog een seizoen laat liggen. Ze zien er namelijk nog goed uit en zijn geweldig gecomposteerd. Ik verwacht alleen een probleem. 

Ik vermoed dat de strobalen een geweldig overwinter toevluchtsoord zijn voor alle slakken, ruspen en wormen in de omgeving. Ik draag deze beestjes een warm hart toe maar wil niet dat ze zich begin volgend jaar tegoeddoen aan al mijn nieuwe zaailingen. 

Ik heb daarom besloten om aan het eind van de winter (eind feb) alle strobalen te vervangen door nieuwe. Mocht je nog wat compost willen toevoegen aan je tuin dan kan je het bij me komen afhalen ;)

Groet, Diederik
4 Reacties

    Archief

    Juni 2015
    Maart 2015
    December 2014


    Categorien

    Alles


    Sociaal

    RSS Feed


    Diederik

    Ik ben kok en ik pionier met een groente en kruidentuin in strobalen op mijn keukendak. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.